Afaceri internaționale

Luni, 22 mai 2023, ora 13, Biblioteca UVAB, Sala mare, a avut loc workshop-ul AFACERI INTERNAȚIONALE  care i-a avut ca invitați pe GAUTAM KUMAR din India, cercetător și mentor pentru crearea de startupuri și RALUCA ALEXANDRESCU, expert RubikHub Piatra Neamț.

Gautam este șeful departamentului Accelerator Investments & Education la Going VC și fost manager senior de investiții (principal) la SeedBlink. El este, de asemenea, partener fondator al firmei Inbond Tech, cu sediul în Franța și Germania, care se concentrează pe sectorul de pre-însămânțare până la însămânțare plante. Înainte de a fonda Inbond Tech, Gautam a avut roluri interfuncționale în managementul fondurilor, generarea de deal flow și managementul portofoliului la Quake Capital Partners și Multiple Capital. Gautam a fost și strateg de conținut la Kushim, unde a crescut veniturile firmei de 10 ori în mai puțin de șase luni.

Educație și formare:

2013-2016 – Facultatea Administrarea și Managementul Afacerilor, Universitatea Sikkim Manipal – Învățământ la distanță. Universitatea Sikkim Manipal (SMU), fosta Universitatea de Sănătate, Științe Medicale și Tehnologice Sikkim Manipal, este o universitate privată situată în Gangtok, Sikkim, India. Universitatea și-a început activitatea în 1992, după semnarea unui acord între Guvernul Sikkim și Manipal Education & Medical Group (MEMG).

2015-2016 – Școala Wharton, Specializare Afaceri, Administrarea și Managementul Afacerilor. Wharton School este una dintre cele mai prestigioase școli de afaceri din lume. Fondată în 1881, este o componentă a Universității din Pennsylvania, o universitate privată membră a Ivy League, o asociație de opt universități de elită de pe coasta de est a Statelor Unite. Printre personalitățile alumni sunt Elon Musk (CEO Tesla), Sundar Pichai (CEO Google) și Donald Trump (al 44-lea președinte al Statelor Unite). Programul Wharton School MBA este clasat pe locul 2 în lume conform Financial Times și pe locul 2 în Statele Unite în conformitate cu clasamentul din 2022 al US News & World Report. Programele Executive MBA ale Wharton și programele universitare sunt clasate pe locul 2 și, respectiv, pe locul 1 în Statele Unite, de către US News & World Report. Absolvenții Wharton MBA câștigă în medie 159.815 dolari salariu de bază pentru primul an, cu excepția bonusurilor, cea mai mare dintre toate școlile de afaceri de elită din Statele Unite.

2016 – Universitatea Bocconi, Certificat în Private Equity și Venture Capital, Private Equity și Venture Capital. Universitatea comercială Luigi Bocconi este o universitate privată din Milano, fondată în 1902 și este specializată în predarea științelor economice și sociale, de drept și de management. Este printre primele 25 cele mai bune instituții în lume în economie, econometrie, contabilitate și finanțe.

2017-2019 – EBS Universität für Wirtschaft und Recht, Master of Science – Management, Finanțe și Strategie. EBS University of Economics and Law (până în 2011: European Business School) este o universitate privată cu locații în Wiesbaden și Oestrich-Winkel, Germania.

2019 – Universitatea Laval, Master în Administrarea Afacerilor – MBA, Finanțe. Université Laval este una dintre cele mai mari universități din Canada, care a fost fondată în 1852 la inițiativa Séminaire de Québec, înființat în 1663 și, prin urmare, este cea mai veche instituție de învățământ superior francofon din America și a șasea cea mai veche universitate din Canada.

La workshop au participat 45 de studenți reprezentanți ai tuturor facultăților universității, cadre didactice, membrii CEx SAS, bibliotecare etc.

S-a discutat despre lumea afacerilor internaționale cu accent pe piața americană și canadiană, despre importanța educației și a cunoașterii. Termenul „afacere” sau „business” cunoaște o utilizare din ce în ce mai largă în lume. În SUA acest termen este înțeles ca „o tranzacție cu finalitate financiară”. În Marea Britanie ca „lucru ce trebuie făcut pentru a obține bani”. În Franța ca „tot ce constituie obiectul unei ocupații și privește interesul cuiva: activități de tip comercial, industrial etc.”.

În concluzie, afacerile de orice fel sunt ele reprezintă orice inițiativă a unui întreprinzător concretizată într-o relație contractuală și care are o finalitate economic-financiară precizată.

S-au adresat numeroase întrebări din partea studenților și a cadrelor didactice participante și s-au primit răspunsuri concludente, cu exemple inedite.

Activitatea s-a bucurat de un real succes.