Carte în dar reprezintă o activitate de responsabilitate socială – colectare și donație de material bibliografic către comunități rurale defavorizate
Deoarece ne dorim foarte mult să cultivăm în tineri plăcerea de a citi și de a învăța am organizat în perioada 2018-2022 o activitate intensivă de colectare de material bibliografic. Resursele informaționale care au fost oferite cu titlul de donație SAS-ului, pentru a fi transmise generațiilor viitoare din comunități defavorizate au inclus cărți, manuscrise, obiecte de iconografie (cărți poștale, gravuri) toate având o valoare deosebită. În colecțiile donate au intrat, de asemenea, cu titlu gratuit, atât volume cu dedicație autografă ale unor autori afirmați pe plan local și național, cât și publicații din partea unor fundații și edituri.
O contribuție extrem de importantă este cea a colegilor din comunitatea academică băcăuană, care au făcut reale gesturi filantropice prin donarea de cărți din biblioteca personală. De-a lungul celor patru ani (cei mai mulți în perioada pandemiei de Covid 19), multe volume atractive atât din punctul de vedere al stării fizice cât și al conținutului, au fost puse la dispoziția SAS.
Printre oamenii de suflet care au donat cărți din biblioteca personală se află și dl. Prof. Daniel Nicolescu care a donat peste 400 de cărți de beletristică, engleză etc. Amintim și donația constând în 131 de cărți de istorie a colegei noastre, bibliotecar Grama Mihaela, care a știut să selecteze din multitudinea de cărți personale pe cele mai valoroase. Peste 100 de titluri de carte au donat și Mironescu Roxana și Daniela Florescu, membre CEx SAS.
Cu acest prilej, dorim să le mulţumim pentru gestul minunat mai ales în contextul actual, în timpurile pe care le trăim preocupaţi din ce în ce mai mult pentru strângerea de averi materiale, uitând şi de hrana spirituală.
Primele 687 de cărți adunate au fost donate (vezi Lista cu titlurile donate) vineri 31 ianuarie 2023, ora 11,30 preotului Cimpoeșu Cazimir din Parohia „Sfânta Maria-Magdalena” Ciucani, Str. Bucuriei, nr. 2, Com. Răcăciuni, jud. Bacău care au fost integrate în biblioteca parohiei.
Lista cu cărțile donate poate fi consultată aici:
Alături de SAS s-a aflat și Mariana David, absolventă a UVAB, Facultatea de Litere care a lansat un amplu proiect numit „Carte în sătuc”, pentru crearea unui fond de carte destinat elevilor din clasele primare provenind din două comunități defavorizate, având ca motto vorbele lui Malala Yousafzai:
„Să ținem minte: un copil, un profesor, o carte și un condei pot schimba lumea!”
„Va mulțumesc enorm, ne-a transmis Mariana David. Cu siguranță cărțile vor fi folosite si citite. Avem copii și tineri care încă cred în puterea educației. Suntem mereu surprinși când oameni ca dvs. ne ajută și ne înțeleg. Vă transmit multe îmbrățișări și mulțumiri, atât din partea noastră cât și a cititorilor noștri”.
Alte 150 de cărți scrise de autori băcăuani au fost donate dl. Conf. univ. dr. Dănila Ioan, care coordonează activitatea Asociației SOCIETATEA CULTURAL-STIINȚIFICĂ „VASILE ALECSANDRI” din Bacău.
7 motive pentru care să nu mai ţineţi cărțile prizoniere şi să începeţi să le donaţi:
- Ajută la îndeplinirea scopului pentru care cartea a văzut lumina tiparului. Dar şi scopul autorului – de a schimba cât mai multe vieți.
- Te simți bine făcând o faptă bună care poate nu te costă nimic, dăruind cărți acelor copiii care îşi doresc să citească şi nu au ce.
- Gândeşte-te că acest cadou poate trasforma o viață, sau pur și simplu va aduce o bucurie mică când cartea va fi citită.
- Poţi să faci loc altor cărţi în bibiloteca ta.
- Înțelegi și accepți că mai important decât a deține o carte este ce-ai învățat din ea.
- Dacă ai cumpărat o carte și nu ai citit-o, poate aceea carte merită să ajungă la altcineva.
- Contribui un strop la protejarea mediului (cărțile înseamnă și pomi tăiați).