VIZITA AGRICULTORUL și AEROTEC

Joi 6 iulie 2023, un grup de studenți care fac parte din GT al proiectului FDI-2023-0244 au efectuat, începând cu ora 8,30, o vizita de studii la S.C. AGRICULTORUL GROUP ONEȘTI.

Înființată în anul 1997, 25 de ani mai târziu, AGRICULTORUL avea să devină una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul agricol. Cu un capital 100% românesc, sunt furnizori de cereale și servicii agricole pentru zona de Nord – Est a țării, în prezent ajungând să cultive o suprafață de 3.000 hectare distribuite în Județul Bacău.

În anul 2021 s-a finalizat achiziția companiei Panimon S.A. Onesti, unul dintre cei mai mari producători din domeniul morăritului și panificației din județul Bacău. Înființată în 1959, Panimom SA este activă pe piața producției și comercializării en-gros a produselor de morărit, panificație, patiserie și cofetărie.

Discuțiile purtate cu d-na ing. Vrânceanu și dl. MIRCEA ADRIAN OMOTA, director tehnic au  arătat că firma practică cu succes un model de bune practici, tehnologizare avansată, reciclarea materialelor, folosirea surselor de energie regenerabilă și păstrarea unui mediu curat. În cei 25 de ani au clădit în jurul afacerii lor o comunitate de agricultori și au construit parteneriate cu firme de profil din întreaga țară, iar prin rezultatele obținute s-au remarcat nu numai pe plan național ci și pe plan internațional.

În timpul vizitei de lucru s-a putut vedea silozul de cereale, care este asistat de un cântar electronic care controlează cu exactitate cantitatea încărcată în camioane. Timpul de încărcare este de 5 minute.

Laboratorul de analize este dotat la standarde internaționale pentru analiza umidității și a calității cerealelor.

Moara de cereale din cadrul Panimon produce diferite tipuri de faină, toate la cea mai înaltă calitate, verificată și testată internațional.

Alte informații: https://agricultorul.com/ro/

Începând cu ora 14 a avut loc cea de a doua vizită de studii în cadrul companiei AEROTEC GHIMBAV, Jud. Brașov.

De la sfârşitul anului 2010, Premium AEROTEC operează şi în România, la Braşov. Accentul se pune aici pe producția și asamblarea componentelor metalice și nemetalice folosind noi tehnologii pentru aluminiu și CFRP pentru toate programele din seria Airbus.

Această fabrică a evoluat continuu încă din primele zile: a început ca „Proiectul Greenfield” cu o suprafață de 26.000 de metri pătrați și a ajuns în numai câțiva ani de activitate (pe cele 6 hectare închiriate pe platforma industrială a IAR Ghimbav) la afaceri ce depășesc 50 mil. euro. Compania are peste 800 de angajaţi, care lucrează în condiții de siguranță maximă.

Producătorul de componente pentru aeronave Premium Aerotec Ghimbav, parte a grupului EADS, intenţionează să închirieze prin intermediul firmei Aerospace Technology Park încă 10 hectare de teren de la producătorul de elicoptere IAR Ghimbav pentru a-şi extinde activitatea de producţie a componentelor pentru avioane Airbus.

Din discuțiile purtate cu dl. ing. IACOBAN a rezultat că uzina din Brașov produce și asamblează structuri metalice pentru aproape toate programele comerciale Airbus și aeronavele militare de transport A400M și este capabilă să utilizeze o gamă de mașini de ultimă generație. Accentul se află pe prelucrarea metalelor prin tăiere, frezare și strunjire, precum și zonele periferice aferente, cum ar fi tăierea panourilor, presetarea sculelor, debavurarea și asigurarea calității. Un alt obiectiv al acestei fabrici este prelucrarea profilelor speciale pentru structurile de aeronave ușoare. Astfel, de exemplu, barele pentru aproape toate modelele Airbus până la o lungime de patru metri sunt create aici prin intermediul proceselor de prelucrare mecanică și turnare. În total, aici se execută aproximativ 1.200 de profile diferite.

Unitatea operează mașini de producție de ultimă generație. Aici sunt prelucrate piese frezate cu dimensiuni de la 40×40 la 600×600 milimetri și piese strunjite cu un diametru de până la 80 milimetri. Mașinile de frezat sunt proiectate în principal pentru a prelucra componente din aluminiu, în timp ce strungurile pot prelucra aluminiu, oțel, titan și materiale plastice. Inspecția calității se efectuează cu ajutorul mașinilor de măsurare în coordonate cu 3 axe, testere de duritate, conductivimetre și dispozitive de testare a fisurilor magnetice, respectând cele mai înalte standarde ale industriei aviatice internaționale.

În timpul vizitei prin uzină am înțeles ce înseamnă cu adevărat trasabilitate, depozitare și stocare computerizată, ordine și disciplină. Totodată s-a discutat despre eficiența energetică prin utilizare de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, reciclare selectivă a deșeurilor etc.

Alte informații: https://www.premium-aerotec.com/en/company/plants/brasov-romania/