Sâmbătă, 3 noiembrie a.c. a avut loc la Centrul de agrement de la Valea Budului un workshop având ca temă „Inițiere în antreprenoriat și ecologie”. Acest eveniment a fost organizat de SAS în colaborare cu Facultatea de Științe ale mișcării, sportului și sănătății.
Centrul de agrement, cunoscut și sub denumirea de Tabăra de la Valea Budului, este situat pe un drum forestier, secundar, la aproximativ 3,5 km de șoseaua ce leagă municipiile Bacău și Moinești. Inițial, în pădure, populația locală formată din săteni de origine română și din locuitorii băcăuani și-au construit aici case de vacanță. Curând, zona a devenit un loc de recreere pentru zilele sfârșitului de săptămână, fiind foarte animată. Decorul de vis a reprezentat un factor decisiv, pentru ca locul să devină o tabără, la început locală și mai apoi națională, de vară. Mulți ani aici s-au organizat tabere de limba engleză, de orientare turistică, de literatură, de muzică (folclor), de pictură și sculptură bucurându-se de mult succes.
După minute bune de mers pe drumul forestier, zonă unde nu există semnal la telefonia mobilă se ajunge la porțile taberei. Aici am fost întâmpinați de trei căței frumoși, dar foarte gălăgioși.
După drumul parcă prea lung parcurs prin pădure, am găsit un loc liniștit, pustiu dar plin de farmec și mister.
La eveniment au participat studenți de la trei din cele cinci facultăți ale UVAB și anume: Facultatea de Științe ale mișcării, sportului și sănătății, Facultatea de Științe economice și Facultatea de Științe. Studenții au fost coordonați și supravegheați de profesorii Șufaru Constantin, Ardeleanu Roxana (însoțită de fetița Ana Maria) Feraru Andreea și Florescu Iulian.
Conform desfășurătorului stabilit anterior, acțiunea a demarat la ora 10,30, sub atenta coordonare a președintei SAS, Roxana Mironescu și cu logistica realizată de Daniela Florescu, cu o campanie de ecologizare a poienei din zona avionului. Mediul înconjurător este o realitate care nu include doar mediul natural, ci cuprinde și activitatea umană, conferindu-i acestuia poziția de parte a mediului şi beneficiar al acestuia. Fiecare dintre noi ca reprezentant al societății are puterea și obligația de a influența procesul de ecologizare. Ecologizarea mediului deține un rol marcant în contextul în care mediul este important pentru noi toți.
Fiecare participant, mic sau mare, după ce și-a pus mănușile de protecție a adunat „după puteri, coane Fănică!!” resturi vegetale, pet-uri, hârtie etc. într-o căpiță căreia îi vor da foc cei autorizați să facă asta în pădure. Mai mulți saci de gunoi și navete de plastic cu pet-uri au fost duse la pubela special amenajată (dar necurățată) a centrului. Conform zicalei „unde-s mulți puterea crește!!!”, zona a fost curățată corespunzător, iar pentru efortul depus tinerii studenți participanți au primit din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bacău, prin bunăvoința dl. director executiv Georgel Cojocaru, adeverințe de voluntariat.
La acțiune a participat și Cătălin Vasile Ciocan (acompaniat de fiica, Diana), lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Educație Fizică și Performanță sportivă. Rolul acestuia la workshop nu a fost acela de cadru didactic, ci de antreprenor. Dl. Ciocan, fost baschetbalist profesionist și antrenor, conduce Clubul de baschet Magicball, despre care spunea că nu reprezintă o afacere, „obiectivul nostru este în primul rând să îi facem pe copii să se simtă bine, să fie fericiți, să îi aducem spre sport şi să creăm lideri, campioni”. Pasiunea pentru baschet și dragostea pentru copii se regăsesc în programele de antrenament, special concepute pentru aceștia, spunea dl. Ciocan.
Fiecare om poate avea succes și pentru a ajunge la el ar trebui să nu ezite și să aștepte ani de-a rândul cea mai favorabilă oportunitate. El ar trebui să acționeze cât mai curând încercând să găsească calea potrivită pentru a ajunge la punctul final.
În concluzie, în ziua de azi, tot mai multe persoane își doresc să devină antreprenori și să afle idei de afaceri. Din nefericire, cea mai mare problemă este că la început de drum le lipsește curajul, iar majoritatea nu vor să riște bani pe o afacere care poate da greș.
Totuși, cei care își doresc să își deschidă propria afacere nu ar trebui să renunțe la visul lor. Există și afaceri de succes mici cu bani puțini, care pot fi afaceri profitabile.