Prima ediție a Conferinței CIED Bacău, desfășurată în perioada 14-15 iunie 2018 la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, și-a propus identificarea unor soluţii eficiente şi rapide pentru o creştere cu adevărat „inteligentă” a tinerilor români, în general și a celor băcăuani, în special, ținând cont de contextul european în care ne aflăm. Tema propusă, „Stimularea creșterii inteligente a tinerilor băcăuani în context european” a fost dezvoltată pe parcursul manifestărilor în 4 arii tematice: Oportunităţi de studiu, training şi angajare a tinerilor; Modalităţi şi strategii de optimizare a comunicării tinerilor; Crearea unui mediu educaţional stimulativ pentru inovare şi creativitate; Formarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Din dorința de a coopta tinerii înşişi în procesul de concepere şi aplicare a strategiilor şi politicilor de și pentru tineret cu impact la nivel european, conferinţa a fost structurată în trei părţi: prezentări ale temelor în plen, susţinute de 6 invitați speciali, printre care dl Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, dl Cornel Borza, Vicepreședinte F.I.B. (Fabricat în Bacău), domnul Marian Dămoc, Președinte Rymd (Romanian Youth Mouvement for Democracy), dna Mihaela Enea, Director programe Federația Tinerilor din Bacău, dna Venera Cojocariu, Director al Departamentului de Consiliere Profesională al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și dna Gabriela Neagu, Institutul de Cercetare a Calității Vieții – București, Academia Română); 3 workshop-uri organizate de Departamentul de Consiliere Profesională, S.A.S. Bacău (Societatea Antreprenorială a Studenților) și grupul de cercetare GASIE din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și o masă rotundă în colaborare cu Federația Tinerilor din Bacău; prezentări prin care tinerii își vor promova ideile, proiectele, parteneriatele realizate în cadrul programului Erasmus+, într-un schimb de bune practici.
Sub egida conferinței, Societatea Antreprenorială Studențească a organizat workshop-ul cu tema „Tinerii antreprenori – șansa de dezvoltare a Regiunii Nord-Est”.
Evenimentul desfășurat începând cu ora 10, în Sala de Consiliu, Corp C, a avut ca moderator pe președintele SAS Roxana Mironescu și invitați pe Iulian Cornel Borza, vicepreședinte Fabricat în Bacău, Costel Ceocea, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Științe Economice, președinte SIF Moldova, Valentin Țoc, ADR și Rubik Hub Piatra Neamț și Morărașu Nadia, lector univ. dr., președinte CIED.
La întâlnire au participat 28 de persoane reprezentând cadre didactice universitare (2), cadre didactice din învățământul preuniversitar (2), studenți de la Facultatea de Litere (7) și Facultatea de Științe Economice (8), elevi din licee băcăuane (4), reprezentanți ONG-uri (1).
Plecând de la ideea că „A trăi înseamnă a învăța. Când te-ai oprit din învățat, ai murit” (Tom Clancy) discuția s-a purtat în jurul faptului că dobândirea de noi cunoștințe de-a lungul vieții, în special după ce ai ieșit de pe băncile școlii, este fundamentală. Printre aceste noi cunoștințe se află și cele legate de antreprenoriat.
Pentru a atinge aceste obiective, SAS împreună cu partenerii acesteia sprijină orice activitate în domeniul educației, formării și tineretului. Printre aceste tipuri de activități se află:
- Elaborarea de activități comune, programe de studii, metode noi de predare;
- Crearea de rețele care să permită elevilor și studenților să studieze cazuri reale cu firmele și întreprinderile, în scopul de a-și dezvolta spiritul antreprenorial și gândirea creativă;
- Validarea competențelor dobândite prin învățare non-formală și informală utilizând instrumente moderne de documentare;
- Introducerea educație și a abordării antreprenoriale în procesul de predare și învățare pentru toate specializările din UVAB, pentru a le oferi absolvenților, cercetătorilor, personalului și educatorilor cunoștințele, competențele și motivația necesară pentru a se angaja în activități antreprenoriale.
Discuțiile animate au avut menirea să amelioreze calitatea și eficiența sistemelor de educație și formare a gândirii tineretului prezent, să dezvolte cunoștințe și să încurajeze participarea activă a acestora la activități în care vor fi analizate și explicate componentele cheie ale unei afaceri încă de la startup, dar și pe parcursul acesteia și modul în care aceste noțiuni se întrepătrund pentru a clădi un business durabil, profitabil, solid și de succes.
Ce trebuie să știi despre antreprenoriat, înainte să fie prea târziu?
Antreprenoriatul înseamnă leadership, chiar dacă, la început, trebuie să-ți sufleci mânecile și să te implici în toate activitățile afacerii pe care vrei să o gestionezi.
Este important să știi cum să îți prioritizezi sarcinile, deși toate par la început să fie urgente!!!