Programare și antreprenoriat

De ce programare și antreprenoriat?

Când spunem antreprenoriat, nu prea știm la ce ne referim. Majoritatea oamenilor asociază antreprenoriatul cu ceva nebulos, misterios și intangibil. Nu este deloc așa – antreprenoriatul este în primul rând un mod de gândire și începe în momentul în care studentul/masterandul dispune de două ingrediente esențiale: abilitate de a comunica și încrederea în sine.

În prezent se insistă foarte mult, încă din clasele primare, pe următoarele abilități: colaborare, lucru în echipă, skills-uri de prezentare și de educație financiară, skills-uri antreprenoriale, skills de marketing și sales.

În acest scop, joi 27 ianuarie 2022, începând cu ora 11, s-a desfășurat online, pe platforma Microsoft Teams din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, o întâlnire cu specialiști din domeniul IT, doi tineri care au dovedit că dispun de ingredientele necesare pentru a fi buni antreprenori la un moment dat.

Organizatorii evenimentului Roxana Ardeleanu, membru CEx SAS și lector doctor în cadrul Facultății de Științe, împreună cu Elena Nechita, prof. univ. dr. în cadrul aceleași facultăți au avut ca invitați speciali doi foști studenți ai facultății, astăzi doi specialiști recunoscuți pe piața din domeniul IT.

 

Primul invitat Liviu Sociu, în timpul studiilor de master a început colaborarea cu S. C. Aerostar S.A. Bacău, 9 luni fiind software Developer, timp în care a acumulat numeroase cunoștințe în ambele domenii informatică și antreprenoriat.  A lucrat apoi că programator și dezvoltator de aplicații la GENAPP. Din octombrie 2020 este Senior Programmer la CONNECTA Bacău (Asistența tehnică pentru conectivitate în Balcanii de Vest).

Cel de al doilea invitat, Cezar Papară, fost membru al CEx SAS din partea facultății timp de doi ani este astăzi Software QA Tester la S. C. DEDEMAN S.R.L. Bacău.

            Cei 46 de participanți la workshop sunt studenții în cadrul Facultății de Științe, specializarea Informatică, anul I.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre avantajele și dezavantajele specializării în domeniul IT, despre cele mai noi limbaje de programare utilizate în prezent și despre posibilitățile și avantajele de inserție cât mai rapidă a tinerilor programatori pe piața muncii.

S-a arătat că teoria și conceptele predate la orele de informatică sunt foarte bune deoarece dezvoltă un anumit set de abilitați și gândire logică – dar, în viața reală, tinerii au nevoie ca de aer de competențe antreprenoriale: să poată vorbi liber, să își susțină punctul de vedere elegant și diplomatic în orice discuție, să știe cum să se prezinte pe ei înșiși în lumina cea mai bună atunci când merg la un interviu de angajare sau la un posibil finanțator, să colaboreze pentru a crea împreună un produs/proiect care să devină apoi un plan de afaceri viabil, alegând să facă anume acțiuni care duc la succesul echipei, chiar dacă își sacrifică ego-ul personal.